Korjaus vai hinaus

Autoon voi tulla vika tien päällä tai sen akku voi tyhjentyä pidemmän käyttämättömyyden seurauksena vaikka kotipihassa. Tien päällä vioittunut auto tulee ohjata tien sivuun, mikäli se vain on mahdollista. Mikäli on todennäköistä, että vian voisi korjata nopeasti, kannattaa soittaa tiepalveluun ennen kuin tilaa hinauspalvelun. Tiepalvelu voi kenties korjata auton paikan päällä ja matka voi jatkua. Mikäli korjaaminen ei onnistu, täytyy auto hinata pois liikenneväylältä.

Tiepalvelu ensi hätään

Soitto tiepalveluun kannattaa, mikäli auton vakuutukset kattavat esimerkiksi hinauksen, koska tällöin vakuutus kattaa myös tiepalvelun. Tiepalvelu on tavallisesti maksullinen palvelu, joka perustuu ajatukseen auton nopeasta korjaamisesta tien päällä. Jos kyseessä on rengasrikko eikä renkaanvaihto tahdo onnistua, on tiepalvelu oikea numero. Tai jos akku on lopussa, voi tiepalvelu tuoda lisävirtaa tai kokonaan uuden akun. Myös polttoaineen loputtua soitto tiepalveluun on viisasta. Sieltä toimitetaan lisäpolttoainetta. Jopa silloin, kun auton avaimet ovat autossa ja ovet lukossa, osaa tiepalvelu auttaa ovien avaamisessa. Tiepalvelu oli sen alkuaikoina pitkälle vapaaehtoista toimintaa, mutta nykyään vapaaehtoisia tiepalvelumiehiä on enää harvemmin liikenteessä. Jos tiepalvelu ei voi auttaa, on turvauduttava hinausapuun.

Hinausta ja nostoa monenlaisessa ympäristössä

Viallinen auto ei saa seisoa valtaväylän reunassa pitkää aikaa, koska se on aina riski muulle liikenteelle. Käsivaihteisen polttomoottoriauton voi hinata toisella autolla perinteistä hinausköyttä käyttäen moottoritieltä heti seuraavaa pois johtavaa ramppia pitkin pienemmälle tielle. Perinteinen hinaus ei kuitenkaan sovellu automaattivaihteisille eikä sähköautoille, joille on tilattava ammattimainen hinauspalvelu.

Automaattivaihteisen auton hinaus tapahtuu joko nostamalla koko auto hinausauton lavalle tai hinaamalla siten, että takapyörät ovat maassa ja etupyörät liikkumattomina ylhäällä. Sähköauton saa vetää pienen matkan hinauslavalle takapyörien ollessa maassa, mutta itse kuljettaminen tapahtuu auton ollessa kokonaan lavalla.

Matalaan parkkihalliin tai pieneen taskuparkkiin parkkeeratun auton tarvitessa hinausapua täytyy hinausfirman saada tarvittava tieto puhelimitse, jolloin se voi varustautua oikeilla laitteilla. Hinaus pienestä tilasta onnistuu lähisiirtokalustolla. Ojaan suistuneen auton pois kuljettamiseen tarvitaan nostolaitetta, jollainen hinausfirmalta myös löytyy. Lavahinausauto voi kuljettaa laajasti henkilöautoista aina matkailuautoihin ja pieniin kuorma-autoihin saakka. Mikkelin Hinauskuljetus Oy tarjoaa hinauspalvelut 24h Jyväskylässä ja Keski-Suomessa.


jaa