Hinaus on apu vailla vertaa

Maailma on muuttunut tältäkin osin. Moni vanhemmasta ikäpolvesta muistaa maanteiltä tutun näyn, jossa kaksi autoa matelee tiellä hitaasti eteenpäin. Ohittaessa huomaa, että jälkimmäinen on sidottu köydellä ensimmäiseen autoon. Tällaista näkee tien päällä enää hyvin harvoin, sillä autojen tekniikka, hinausmenetelmät ja jopa hinausta säätelevät lakipykälät ovat uudistuneet.

Hinausmenetelmät

Toki vanhanaikainen suoralinjainen neljä pyörää maassa –hinausmenetelmä köyttä apuna käyttäen sopii edelleen käytettäväksi, mutta vain melko harvoissa tapauksissa: hinattavan auton tulee olla manuaalivaihteinen ja vian tulee olla jossain muualla kuin jarruissa ja ohjauksessa. Hinaajana toimivan auton tulee olla hinattavaa autoa painavampi ja autojen välisen matkan tulee olla kolmesta kuuteen metriä. Mikäli hinattavan auton jarrut ovat epäkunnossa, voidaan hinaus toteuttaa vain tangon tai puomin avulla maata pitkin, köyttä ei siis saa käyttää. Mikäli taas hinattavan auton ohjaus on epäkunnossa, se tulee nostaa hinauspuomin varaan tai hinausauton lavalle. Köyttä ei myöskään saa käyttää moottoritiellä hinattaessa kuin maksimissaan seuraavaan ulosmenoramppiin saakka. Ruuhkaisella tiellä hinaaminen ei ole suositeltavaa, koska se aiheuttaa kolaririskejä. Kaiken kaikkiaan hinaus on vaativaa toimintaa, johon ei ole syytä ryhtyä ilman aiempaa kokemusta tai harjoittelua.

Oma lukunsa ovat automaattivaihteiset autot ja sähköautot, joita kumpiakaan ei saa hinata perinteisin keinoin, koska pyörien pyöriessä moottori voi vaurioitua. Automaattivaihteinen auto tulee hinata hinausauton lavalle siten, että sen vetävät pyörät eivät kosketa maata. Automaattivaihteisen auton koko hinaus voidaan toteuttaa myös siten, että auton vetävät pyörät pysyvät ylhäällä. Sähköauto puolestaan tulee joko nostaa hinausauton lavalle tai se voidaan hinata sinne takapyörien varassa, kun hinaustoiminto on ensin asetettu päälle. Sähköautoa ei saa hinata pidemmälle renkaiden varassa, vaan se on kuljetettava korjattavaksi kokonaan auton lavalla.

Avun hälyttämien

Jokaisen tiellä liikkujan on syytä varautua hälyttämään hinauspalvelu tarvittaessa. Palvelu päivystää ympäri vuorokauden ja saapuu paikalle pääsääntöisesti alle tunnissa. Autonhinaus onnistuu Lapissakin. Hinauspalvelu auttaa valitsemaan lähimmän korjaamon tai voi kuljettaa vioittuneen auton kotipihaan. Laskutus suoritetaan tavallisesti vakuutusyhtiön kautta, mutta muitakin maksuvaihtoehtoja on toki olemassa. Kari.J.Hartikainen Oy tarjoaa hinauspalvelut Pohjois-Suomen alueella.


jaa