Hinaus - ota talteen nämä vinkit kun hinaat autoa

Tienpäällä sattuu ja tapahtuu, joskus tulee se hetki kun auto hyytyy tienposkeen ja on aika pyytää paikalle hinausauto tai hinata auto itse. Tämän kertaisessa blogissa käymme läpi auton hinausta koskevia vinkkejä, jotka ovat kaikille autoilijoille välttämätöntä luettavaa. Olitpa sitten hinauksen tarpeessa tai auttamassa kaveria, jonka auto on hajonnut, on hyvä tietää, miten auto hinataan turvallisesti ja laillisesti pahimman varalta.

Molempien hinaukseen osallistuvien osapuolten on muistettava seuraavat asiat

Kun haluat hinata toista autoa omalla autollasi, tulee ajoneuvot kiinnittää toisiinsa ensin hinausköydellä. Kun ajoneuvot on kiinnitetty ainoastaan köydellä tai ketjulla, ajoneuvojen välinen suurin sallittu etäisyys on 4,5 metriä. Jos kahden ajoneuvon välinen etäisyys on yli 1,5 metriä, köysi tai ketju on oltava selvästi näkyvissä kohtuullisen matkan päässä kummaltakin puolelta muille tienkäyttäjille esimerkiksi sitomalla keskelle värillinen liina. Vaikka rikkoutunutta autoa lähinnä ohjataan, täytyy kuljettajan olla myös pätevä kuljettaja. Jos hinauksen aikana on pimeää, rikkoutuneessa ajoneuvossa on oltava valot päällä kuten normaaliolosuhteissa. Hinaus on tulisi tehdä hitaasti ja tasaisesti - nopeus ei saa koskaan olla enempää kuin 15 kilometriä tunnissa.

Käytä kytkintä varoen kun vedät autoa, jotta vältät köyden äkillisen nykäisemisen, joka voi aiheuttaa hinausköyden katkeamisen, ja vältä myös äkkijarrutusta, koska hinattava kuljettaja ei ehkä pysty reagoimaan tarpeeksi nopeasti pysähtyäkseen. Ilmoita vilkulla ajoissa jos aiot kääntyä ja vältä äkillisiä suunnanmuutoksia, sillä hinattavan kuljettajan on vaikea ohjata ja jarruttaa kanssasi. Tarkista hinauksen aikana usein peileistäsi, että kaikki on kunnossa. Tarkkaile myös ajoneuvosi mittareita, erityisesti lämpötilaa ja öljynpainetta - jos ne muuttuvat äkillisesti, kyseessä voi olla ongelma, joten pysähdy mahdollisimman pian.

Vinkkejä hinattavalle kuljettajalle

Kun olet hinattavan auton kuljettaja, tulee sinun ajaa yhteistyössä sinua hinaavan auton kanssa. Ohjaa ja jarruta ajoneuvoasi aktiivisesti sekä synkronoidusti hinausauton kanssa ja pidä hinausköysi aina hieman kireällä käyttämällä kevyttä jarrutusta, jotta mahdolliset tärähdykset jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Pysy yhtä valppaana ajaessasi ja kiinnitä erityistä huomiota hinausauton jarruvaloihin ja vilkkuihin, jotta tiedät mahdollisimman hyvin, mitä on tulossa. Joskus täytyy turvautua ammattilaisen apuun ja tilata paikalle hinausauto. Ympäri Suomea toimii useita hinauspalveluita ja he yleensä päivystävät 24h, esimerkiksi Hinaus Kari J. Hartikainen.


jaa